Dermabrazyon, kontrollü bir cerrahi yöntem ile cildin üst katmanlarının kazınmasıdır. Yüzey düzensizlikleri yumuşatılarak cilde daha pürüzsüz bir görünüm kazandırır.
Dermabrazyon çoğunlukla kazalar veya önceki ameliyatlar tarafından yaralanmış yüz cildinin görünümünü iyileştirmek veya ince yüz kırışıklıklarını düzeltmek için kullanılır. Bazen keratoz adı verilen kanser öncesi büyümeleri çıkarmak için de kullanılır.
Dermabrazyon cildin küçük bölgelerinde veya tüm yüzünde yapılabilir. Tek başlarına veya yüz germe, yara izi kaldırma / revizyon veya kimyasal soyma gibi diğer prosedürlerle birlikte kullanılabilirler.
Dermabrazyon için kimler adaydır?
Dermabrazyon, görünümünüzü ve özgüveninizi artırabilir ancak hiçbir tedavi tüm yara izlerini ve kusurları ortadan kaldırmaz veya yaşlanmayı önleyemez. Cildi yenileyici bir tedaviye karar vermeden önce beklentilerinizi dikkatlice düşünün ve cerrahınızla tartışın.
Gençlerden yaşlı yetişkinlere kadar her yaştan erkek ve kadın, dermabrazyondan yararlanabilir. Yaşlı insanlar daha yavaş iyileşse de, cilt tipiniz, renklendirmeniz ve tıbbi geçmişiniz daha önemli faktörlerdir. Örneğin, siyah ten, Asya derisi ve diğer koyu ciltler, cildi yeniden düzelten bir tedaviden sonra kalıcı olarak renk değiştirebilir veya lekelenebilir. Alerjik döküntüler veya diğer cilt reaksiyonları geliştiren veya sık sık ateş kabarcıklarına veya uçuklara yakalanan kişilerde alevlenme görülebilir. Çilleriniz varsa, tedavi edilen bölgede kaybolabilirler.
Birçok plastik cerrah, her bir prosedürü tek tek hastaya ve probleme uyacak bir veya birkaç prosedür seçerek gerçekleştirir. Diğerleri tüm yüzey onarımları için bir tekniği tercih eder. Genel olarak, kimyasal soyma, ince kırışıklıkları ve akne izleri gibi daha derin kusurlar için dermabrazyonu tedavi etmek için daha sık kullanılır.
Dermabrazyon, sıklıkla lokal anestezi altında, konforlu bir şekilde gerçekleştirilir. İşlem, özel aletlerle yapılmakta ve birkaç dakika sürmektedir. Tercihe göre 2-3 seans yapılabilmekte ve işlem sonrasında bakım önerilerine uyulması istenmektedir. Sonuçlar, cilt yapısına göre değişkenlik gösterebilmekte, bazen pembelik kalabilmektedir.